Fashion Motel

5+1 tipp a tökéletes kapszula gardróbhoz

Mit jelent, honnan indult és miért lesz egyre felkapottabb?

Bokor Lili Stylist és Stílustanácsadó

Fashionmotel.hu

Mi is az a kapszula gardrób?

Az 1970-es években Susie Faux, egy londoni butiktulajdonos által először használt kifejezés. Faux szerint, a kapszula gardrób nem áll másból, mint pár ruhából, amik sosem mennek ki a divatból és könnyen variálhatók szezonális kiegészítőkkel. Igazán népszerűvé viszont Donna Karan, amerikai tervező tette, aki 1985-ben piacra dobott egy kapszula kollekciót, ami hét egymással cserélgethető munkahelyi ruhából állt.

Összefoglalva: A kapszula gardrób általában 20-40 darab, kiváló minőségű, egymással bárhogyan cserélgethető ruhadarabból áll. Azaz, egy ruhatár, amiben minden megy mindennel.

Őszintén szólva, én kicsit szkeptikusan álltam a témához, de minél többet olvastam, róla egyre szimpatikusabbá vált ez az életfelfogás.

Manapság szerintem nagyon nehéz egy egységes, jól funkcionáló gardróbot létrehozni, hisz a fast fashion korát éljük. Viszonylag olcsón jutunk hozzá a ruhákhoz, nevetséges áron, ha esetleg leértékelés van, és hát ennyiért már miért ne venné meg az ember. Aztán a ruhák csak halmozódnak fel a szekrényben, mert igazából semmi szükség nem is volt rájuk. Ezeket a felesleges pénzkidobásokat lehet a kapszula gardróbbal kibekkelni, helyettük pedig tényleg olyan darabokra költeni, amik kibírnak több szezont is anélkül, hogy a szétszöszmösödnének két mosástól.

Íme 5+1 tipp, hogy, hogyan is állj neki

 

1. Alkoss meg magadnak egy színpalettát 

…és válassz ki egy alapszínt a fekete, fehér vagy tengerészkék közül. Olyat válassz ki, amiben el tudod magad képzelni mindennap, a domináns színt, amely az outfitjeid többségét uralja.

Erősen ajánlott egy semleges színnel kezdeni, mint a fekete. Nagyszerű kiindulópont, amit valószínűleg a jelenlegi gardróbodban is megtalálsz.

Utána jöhetnek a színek. Komplementer szerint, ízlés szerint, bár egy jó tanács ilyenkor megéri inkább a klasszikusabb színek közül válogatni, azzal sose lő mellé az ember. Ilyenek például a beige, kék és a szürke, de persze ezek csak ötletek.

2. Alapszínek után alap darabok

Ennek a lényege olyan ruhák beszerzése vagy előtúrása a szekrényből, amik sosem mennek ki a divatból és nap, mint nap nagy segítségedre lehet. Pl. egy jó minőségű, fehér ing, a tökéletes farmer, egy jó nyári szandál és egy kényelmes téli bokacsizma.

kapszula gardrób kék ruhákkal

 3. Gondolkozzunk szezonálisan

Nem kell megijedned attól, hogy hogyan is fogod a nyári alapruhákat elhordani a mínusz 10 fokban, azért ennyire nem kell szigorúan venni mindent.

Válogassuk külön, szezonokra lebontva a ruhatárunkat.

kapszula gardrób motto

4. Az elejétől kezdve próbálj meg minőségi dolgokat vásárolni. 

Ez inkább egy folyamat lesz, nem fog megtörténni egy nap leforgása alatt.

Ha már az esti pohár borunk után nem megyünk fel a zara honlapjára, és rendelünk meg csomó felesleges dolgot félmolésan, is nagy segítség lehet.

5. Kerüld vagy ne kerüld a leértékelést? Ez itt a kérdés.

 Sales idején könnyen érezhetjük azt, hogy úristen ez is kell meg az is, mert annyira olcsó és ilyenkor gyűjthetünk be igazán sok felesleges cuccot magunknak. Próbáld megállni és józan ésszel végig gondolni. Tényleg kell ez nekem? Nehéz megállni az első párnál és fura is (személyes tapasztalatból mondom) de a végén rájössz, hogy mennyire megéri.

+1. Kapszula gardrób stylisttal

 Ilyenkor is megéri egy stylisttal együtt dolgozni, aki megmutatja és megtanítja neked, hogyan tudod 100%-ban kihasználni a ruhatárad tartalmát. Onnantól kezdve már több magabiztossággal vágsz bele, egyedül is.
 

Szóval nagyjából letisztáztuk és most már mindenki kicsit megismerkedett a kapszula gardrób fogalmával. Sokan szerintem még mindig kétségek között úszkálnak és képtelenségnek tartják azt, hogy ennyire kevés ruhából ennyi fajtaképpen fel lehessen öltözni. A legfontosabb ha azon törnénk a fejünket, hogy belevágunk egy ilyesfajta változásba, hogy emlékeztessük magunkat, Róma se egy nap alatt épült, szóval nem is kell egyből „felgyújtani „ a gardróbunk három negyedét és úgy tekinteni a vásárlásra, mintha az az ördög találmánya lenne, de elkezdhetjük apró, kis lépésekkel amik talán nem is lesznek olyan ijesztőek számunkra és egyre könnyebben fog menni a tudatos vásárlás és a ruhák párosítása.